Stichting Uitgeverij Rhemaprint

Het Fundament van het Geloof
Door J.E. van den Brink

 
vorige pagina volgende pagina

Inleiding


 

'Laten wij daarom het eerste onderwijs aangaande Christus laten rusten en ons richten op het volkomene, zonder opnieuw het fundament te leggen van bekering van dode werken en van geloof in God van een leer van dopen en van oplegging der handen, van opstanding der doden en van een eeuwig oordeel; en dat zullen wij doen, indien God het vergunt.'

(Hebr. 6.1-3)

 

Een duidelijk doel 


In de bijbel is geen geloofsbelijdenis opgesteld, waarmee u moet instemmen of die u zou moeten ondertekenen, maar er is een weg ten leven aangewezen, die begaan moet worden om het doel te bereiken dat God met de mens voorheeft. Heel duidelijk is dit doel in bovenstaande teksten aangegeven, namelijk het volkomene of de staat van geestelijke volwassenheid. We lezen daarvan ook in 2 Tim.3:16: 'Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust'.

De bijbel vergelijkt het opgroeien van een geestelijk mens bij het bouwen van een huis, bij het verrijzen van een tempel Gods in de geestelijke wereld. Vele kleine tempels tezamengevoegd, vormen een machtig bouwwerk, de gemeente. De bouw begint met het leggen van het fundament; zo behoort het in ieders leven toe te gaan. Paulus had het fundament in de door hem gestichte gemeenten gelegd, en schreef: 'Een ander fundament dan dat er ligt, namelijk Jezus Christus, kan niemand leggen' (1 Cor.3:11). Op deze fundering moet verder gebouwd worden.

In dit boekje willen we zien uit welke onderdelen het fundament bestaat, en hoe het de boze de eeuwen door, gelukt is om het te ondermijnen, te beschadigen en te vernielen. Waar de bijbelse pijlers niet gelegd zijn, kan geen degelijk bouwwerk verrijzen. Het is daarom geen wonder, dat u na tweeduizend jaar christendom nog steeds zit bij de puinhopen van het huis Gods, de kerk. Er is daar over het algemeen geen overwinning over de vijanden van God en de mens, terwijl dit toch zo ontzaglijk belangrijk is, want deze vijanden willen de bouw van het geestelijk huis beletten of saboteren, door leugen, zonde en ziekte.

In ons schriftgedeelte wordt gesproken over deze eerste beginselen van het christendom. Wanneer u de daar genoemde fundamentele waarheden aanvaard hebt, kunt u volgens de schrijver van de Hebreeënbrief zich spoeden tot de volle wasdom. Wanneer deze grondvesten bij u echter ontbreken, is geestelijke volwassenheid niet te realiseren. Het is daarom niet te verwonderen, dat het streven naar de volmaaktheid bij vrijwel alle christenen als het jagen naar een hersenschim gezien wordt.

Jezus vroeg eens aan een rijke, godvrezende jongeling: 'Wil je volmaakt zijn?' Welk een aanbod! De Heer vroeg of deze jongeman het verlangen had, op Hemzelf te gelijken. Deze ging er echter niet op in, want hij had liever aardse goederen dan hemelse. Indien u aan het beeld van de Zoon Gods gelijkvormig wilt worden, zoals Romeinen 8:29 zegt, zult u zich allereerst bezig moeten houden met het fundament. Dat zal in uw leven gelegd moeten worden, wilt u het doel van God bereiken.

 
vorige pagina terug volgende pagina